080819 film by the sea

080819 kfa filmbeschouwing

 

Mijlpalen in de filmgeschiedenis

 

 

 

 

Filmvertoningen en lezingenserie 15, 16, 18 en 19 september 2008

Tijdens het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen is er dit jaar veel aandacht voor het onderwerp film en religie. In de lezingenserie “Mijlpalen in de filmgeschiedenis” becommentariëren Tjeu van den Berk, Sylvain De Bleeckere, Erik Borgman en Dana Linssen films van cineasten die in hun werk het religieuze en spirituele op vernieuwende manier in beeld hebben gebracht. Een unieke gelegenheid om vier klassiekers van Kieslowski, Tarkowski, Buñuel, Von Trier, die nog maar zelden in de filmzalen zijn te zien, opnieuw of voor het eerst te bekijken.

1. Dana Linssen over ‘Breaking the Waves’ van Lars von Trier

‘Breaking the Waves’ (1996) van Lars von Trier gaf Dana Linssen, de eerste spreker in de lezingenserie, ooit een ‘ongemakkelijk en geërgerd gevoel’. Dit diep tragische verhaal stelt op indringende manier de vraag hoe ver kun je gaan in liefde, over-gave en opoffering. Belangrijke religieuze woorden waar von Trier zijn eigen felle kleuren aan geeft. Dana Linssen studeerde filosofie in Amsterdam en is hoofdredac-teur van de Filmkrant en filmrecensent van NRC Handelsblad. Haar bijzondere interesse gaat uit naar het onderzoeken van oude en nieuwe vormen van filmkritiek.

Maandag 15 september, aanvang lezing 19.00 uur, film 20.00 uur, CineCity, Spuikomweg in Vlissingen

2. Erik Borgman over ‘Nazarin’ van Luis Buñuel

Erik Borgman bespreekt ‘Nazarin’ (1959) van Luis Buñuel. ‘Nazarin’ is een drama over de bijna heilige priester Rabal die letterlijk tracht uit te voeren wat Christus heeft gezegd. Iedereen in zijn omgeving laat hem links liggen, behalve de plaatselijke prostitué... Opgenomen in Mexico.
Volgens Erik Borgman weerspiegelt de film de visie op het christendom aan het einde van de jaren vijftig en de zich aankondigende spanningen tussen verschillende interpretaties van het evangelie.
Prof. dr. Borgman is hoogleraar ‘theologie van de religie, in het bijzonder van het christendom’ aan de Universiteit van Tilburg. Een van zijn recente publicaties is 'Metamorfosen. Over religie en moderne cultuur'. ‘Vrij Nederland riep hem onlangs uit tot één van de twaalf scherpzinnigste denker van Nederland.

Dinsdag 16 september, aanvang lezing 19.00 uur, film 20.00 uur, CineCity, Spuikomweg in Vlissingen

3. Tjeu van den Berk over ‘Trois couleurs: Bleu’

Tjeu van den Berk bespreekt ‘Bleu’ (1993), het eerste deel van Kryszstof Kieslowski's drieluik gebaseerd op de Franse driekleur, oftewel de begrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap. Blauw slaat op de vrijheid die Julie (Juliet Binoche) moet vinden als haar man en kind omkomen bij een auto-ongeluk en zij niet kan loskomen van haar verdriet. Tarkowski laat zien hoe de moderne mens, ‘bevrijd’ van religie op grenzen stuit in de worsteling met liefde en barmhartigheid.
Dr. Tjeu van den Berk is theoloog en publicist. Hij studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Hij schrijft over de raakvlakken van psychologie, filosofie, kunst en theologie en beschouwt de mens als een ongeneeslijk religieus wezen. Hij is bestuurslid de C.G . Jung Vereniging Nederland.

Donderdag 18 september, aanvang lezing 19.00 uur, film 20.00 uur, CineCity, Spuikomweg in Vlissingen

4. Sylvain De Bleeckere over ‘Het Offer’

‘Offret’ (1986) de laatste film van Andrej Tarkovski gaat onder het mes van de Vlaamse Tarkovski specialist Sylvain De Bleeckere. In ‘Offret’ portretteert de Russische grootmeester (1932-1986) hoe een oudere vader voor zijn kind wil zorgen. Maar het kind kan niet spreken want geopereerd aan de stembanden. De vader is een voormalig acteur en wel een spraakwaterval. Op een cruciaal moment in de film spreekt het kind zijn eerste woorden: “In het begin was het Woord. Waarom papa?” Dr. Sylvain De Bleeckere is filosoof en doceert filmesthetica aan het Departement Architectuur en Beeldende Kunst van de Provinciale Hogeschool Limburg in Diepenbeek. Hij introduceerde het sleutelbegrip ‘beeldend denken’ in zijn boek: Tragiek,Transcendentie en Triade. Beeldend denken in de nabijheid van het oeuvre van Andrej Tarkovski.

Vrijdag 19 september, aanvang lezing 19.00 uur, film 20.00 uur, CineCity, Spuikomweg in Vlissingen

Entree voor lezing + film: € 10,--. Vrienden van het Festival € 8,50

www.filmbythesea.nl en www.kfa-filmbeschouwing.nl Voor informatie: Sonja Barentsen, PR Film by the Sea

Tijdelijk adres:
Badhuisstraat 150,
4382 Vlissingen   
tel. +31(0)118-412437
fax +31(0)118-416093
Regulier adres:
Spuikomweg 5,
4381; LZ;  Vlissingen
tel. +31(0)6-42682594