oecumenen kleur

Met de Islam gesproken - maar dan anders

Open symposium in de Open Havenkerk – Souburg op zondag 30 oktober.

De publieke gesprekken over andere culturen en godsdiensten worden in ons land steeds sterker bepaald door polarisatie, vooroordelen en zelfs door dreiging en angst aanjagen. De multiculturele samenleving werd officieel als ‘mislukt' verklaard.
Toch blijven personen en groepen hoopvol zoeken naar andere wegen om tot ontmoeting en gesprek met elkaar te komen.
Een van hen is de Vlaming Marc Colpaert. Hij is de gastspreker op het open symposium ‘Met de Islam gesproken – maar dan anders’, dat op zondag 30 oktober van 15.00 tot 17.30 uur in de Open Havenkerk, Oranjeplein in Oost-Souburg zal worden gehouden.

De Zeeuwse Vrouwendispuutgroep heeft in het afgelopen seizoen het boek van Marc Colpaert gelezen: ‘Tot waar de beide zeeën samenkomen – Verbeelding, een sleutel tot intercultureel opvoeden’. Marc Colpaert (1945) is cultuurfilosoof en specialiseerde zich als journalist in Zuidoost-Azië. De Aziatische culturen brachten hem in contact met hun grote levensbeschouwingen en filosofieën. Vanwege de actualiteit belicht hij vaak het andere gezicht van de Islam. Zo was hij ook te zien in Buitenhof naar aanleiding van de Kunduzmissie'in Afghanistan.
Zijn stelling is, dat er grote behoefte bestaat aan interculturele dialoog, waarvoor hij nieuwe inspiratie wil bieden. Clichébeelden, angst en afkeer bieden geen uitweg. Die ligt in toenadering, begrip en gesprek. Centraal staat voor hem dan de plaats en betekenis van de ander. Hierin volgt hij de opvattingen van Martin Buber en Emmanuel Levinas.
De conclusie van Marc Colpaert is dan: je kunt de werkelijkheid niet alleen vatten met de taal van de rede, de logos. Zingeving wordt pas gerealiseerd vanuit de taal van de symboliek, de taal van de mythos. Daarom is de ontwikkeling van de verbeelding zo belangrijk. Zij is de beste bescherming tegen vervreemding en sociale verzuring. In de dialoog dient ruimte te zijn voor intuïtie en vindingrijkheid. De maatschappelijke ontwikkelingen vragen om intercultureel vaardige burgers, die het bestaan van verschillende culturen en levensovertuigingen als rijkdom kunnen ervaren.

De Vrouwendispuutgroep nodigde Marc Colpaert uit om naar Zeeland te komen. Het Zeeuws Sociaal-Ethisch Beraad, dat werkt onder auspiciën van de Provinciale Raad van Kerken, wilde hier graag bij aansluiten om de boeiende opvattingen van Marc Colpaert voor een breder publiek toegankelijk te maken. Samen werd het symposium ‘Met de Islam gesproken – maar dan anders' georganiseerd. Naast de inleiding door Marc Colpaert is er een optreden van Birsen Taspinar, die onder begeleiding van een gitarist spirituele liederen zal zingen.
Dit symposium op zondagmiddag 30 oktober is voor iedereen vrij toegankelijk. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Opgave vooraf is niet nodig.
De Vrouwendispuutgroep en het Zeeuws Sociaal-Ethisch Beraad hopen op een grote deelname aan deze bijzondere bijeenkomst over een uiterst actueel en boeiend thema.

Ton de Nooij, voorzitter Zeeuws Sociaal Ethisch Beraad
Vlissingen, 30 augustus 2011