rip kroonOp 8 november jl. is oud-kapelaan C.J.J. van Oers overleden. Hij werd 95 jaar oud.
Oud-kapelaan Stan van Oers kwam kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar Lamswaarde. Hij zou daar gedurende de oorlogsjaren blijven. Het was zijn eerste benoeming in het bisdom Breda. Voorheen was hij na zijn priesterwijding in 1937 uitgeleend aan het bisdom Antwerpen, waar hij gewerkt heeft in Budingen en Londerzeel als onderpastoor.
Samen met de beide pastoors die hij in Lamswaarde heeft meegemaakt, heeft hij het pastoraat behartigd. In die dagen omvatte dat de dagelijkse kerkdiensten, het leiden van het lof in de avonduren, de catechese op de toenmalige lagere scholen, het huisbezoek, contacten met de vrouwen- en mannenverenigingen en het jeugdwerk. En dat alles met de moeilijkheden die de oorlogstijd met zich meebrachten.
Van oud-kapelaan Van Oers is bekend dat hij in die periode een aantal dagen vast heeft gezeten. Hij had het Sacrament van de |Zieken toegediend aan een aantal Poolse vliegeniers, wier vliegtuig naar beneden was gehaald door de bezetter. In de veronderstelling dat hij collaboreerde met hen, heeft men hem ondervraagd totdat zij na ene paar dagen overtuigds waren, dat hij zijn pastorale opdracht vervulde door de stervenden nabij te zijn.
Het verhaal is tekenend voor hem, dat kapelaan Van Oers het juist opnam voor hen, die in de verdrukking terecht kwamen. Niet altijd zijn die verhalen luid en duidelijk bekend geworden,
Maar hen die hij geholpen heeft weten het wel te vertellen wat hij voor hen betekend heeft.