090505 Vrienden kapel ter EeckenOntstaan
Op 2 mei 2006 werd in de kapel van O.L. Vrouw ter Eecken en bijzondere eucharistieviering gehouden. Tijdens deze viering, waarin werd voorgegaan door pater J. Reurs, werd nl. de gerestaureerde luidklok, die voorheen ook al in het torentje van de kapel hing, maar geen dienst meer deed, plechtig ingewijd.
De kapel was die dag letterlijk te klein om de belangstellenden te bergen. Circa 125 bezoekers moesten een plaatsje zoeken op de slechts 100 zitplaatsen, zodat een aantal hun toevlucht moesten zoeken tot een staande viering. Het dameskoor van Sint Jansteen verzorgde de dienst met een keur aan Marialiederen, die door de aanwezigen uit volle borst werden meegezongen.
Deze viering werd aanleiding tot een intensivering van de Mariaverering; zij was bovendien de aanleiding tot de oprichting van de “Vrienden van de Kapel van O.L. Vrouw ter Eecken”, een vereniging van vrienden van de kapel met een kwartaalbrief waarin o.m. informatie over de kapel, haar geschiedenis en de te houden vieringen wordt opgenomen.

Symbool
Voor een symbool voor de vereniging moest niet ver gezocht worden. Het frequent gefotografeerde vooraanzicht van de kapel bood nl. een prachtig plaatje om als zodanig gebruikt te worden.

De doelstelling
De doelstelling van de vereniging is tweeledig. Ten eerste het instandhouden van de verering van Maria in deze kapel. Daarnaast wordt van de bijdragen van de vrienden het onderhoud van en de vieringen in de kapel bekostigd.

De vieringen
In de kapel worden velerlei vieringen gehouden. Enkele vaste vieringen zijn:

  • op dinsdagavond te 19.00 uur van begin mei tot half oktober, alternerend een eucharistieviering of een woord- en communieviering;
  • de maandelijkse gebedsdiensten die door de gebedsgroep De Bron uit Sint Jansteen o.l.v. zr. Marie-José Roelands georganiseerd worden. Op de eerste maandag van de even maanden vanaf april is dit een eucharistie-viering, die telkens om 19.00 uur aanvangt en op de donderdagen van de oneven maanden vanaf mei is dit een aanbidding, die telkens om 14.30 uur aanvangt.
  • Elke eerste zaterdag van iedere maand wordt er om 14.30 uur een rozenkrans gehouden. Deze vieringen worden verzorgd door mw. T. Boon-Vennix uit Hulst.

Vriendenbrieven
De vereniging houdt voeling met haar leden via de Vriendenbrieven, waarvan er 4 per jaar verschijnen; telkens in de maand, voorafgaande aan elk kalenderkwartaal. In de Vriendenbrieven van maart verschijnt elk jaar een overzicht van de vieringen voor de komende maanden. Op 3 maart 2009 verscheen reeds de twaalfde Vriendenbrief.
In de eerste Vriendenbrieven werden onder meer foto's opgenomen van de fraaie gebrandschilderde ramen van de kapel. Daarna werden er telkens enkele schilderijen en/of andere devotionalia uit de kapel afgebeeld. Momenteel wordt in elke Vriendenbrief een nieuwe Zeeuwse bedevaartplaats uitgelicht, waarvan er 10 zijn. Ook wordt erin verslag gedaan van de bedevaarten die er zo nu en dan worden gehouden en van de bijzondere vieringen.

Aanmelding
Iedereen kan zich als vriend van de kapel aanmelden. Men kan daarvoor een van de aanmeldingsformulier invullen die in de kapel voorradig zijn. Ook kan men zich wenden tot de oprichter van de vereniging, tevens uitgever van de Vriendenbrieven (zie contactpersoon hieronder).

Onderhoud
Zowel de kapel zelf als de fraaie ommegang-tuin vragen uiteraard veel onderhoud. Een ploeg van vrijwilligers is regelmatig in de slag om alles een mooi aanzien te geven. Meer vrijwilligers zijn nog altijd welkom. Men kan zich aanmelden bij de hieronder vermelde contactpersoon.

Inlichtingen
Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij de contactpersoon Paul Prince.