Pater Brand, geboren in Hulst in 1940, is afgelopen woensdag, de dag voor Hemelvaart, toch nog plotseling overleden in het ziekenhuis van Terneuzen, waar hij die middag was opgenomen. Pater Wilfried Brand is een begrip in Hulst en naast pater ook erg bekend als historicus. Je kon hem niets misvragen, zeker niet als het over Hulst en omstreken ging, maar zeker ook als het over de basiliek en de librije ging.
Pater Wilfried Brand ging naar school bij de maristen in Hulst en is ook bij hen ingetreden. In 1965 werd hij tot priester gewijd in de basiliek van Hulst. Pater Brand is steeds in het bisdom Breda werkzaam gebleven. Bergen op Zoom was in 1968 zijn eerste standplaats om vervolgens in 1974 naar Dongen te verhuizen tot 2005. Vandaar ging hij met emeritaat en verhuisde naar het klooster van de paters maristen in Hulst. Vanaf 1973 tot 2017 was hij ook voor minimaal een halve dag archivaris van het bisdom Breda en voorzitter van de Diocesane Commissie Kerkelijk Kunstbezit archief Nederlandse maristen. In 1981 deed pater Brand nog doctoraal examen in de theologie met specialisatie kerkgeschiedenis om op die manier nog meer van nut te kunnen zijn als archivaris.
Pater Wilfried Brand ging naar school bij de maristen in Hulst en is ook bij hen ingetreden. In 1965 werd hij tot priester gewijd in de basiliek van Hulst. Pater Brand is steeds in het bisdom Breda werkzaam gebleven. Bergen op Zoom was in 1968 zijn eerste standplaats om vervolgens in 1974 naar Dongen te verhuizen tot 2005. Vandaar ging hij met emeritaat en verhuisde naar het klooster van de paters maristen in Hulst. Vanaf 1973 tot 2017 was hij ook voor minimaal een halve dag 210518 In memoriam pater Brandarchivaris van het bisdom Breda en voorzitter van de Diocesane Commissie Kerkelijk Kunstbezit archief Nederlandse maristen. In 1981 deed pater Brand nog doctoraal examen in de theologie met specialisatie kerkgeschiedenis om op die manier nog meer van nut te kunnen zijn als archivaris.
De plaats Dongen heeft tot op het laatst een bijzondere plaats in zijn hart gehad. In gesprekken kwamen de verhalen uit Dongen altijd wel langs. Terug in Hulst deden veel mensen een beroep om historische feiten te kunnen achterhalen. Hij deed dit met verve. Zo nam hij zitting in een commissie, die de librije in de basiliek weer meer voor het voetlicht bracht. Hij zocht het allemaal uit, maar zo was hij in de zomer op zondag ook steeds in de basiliek om toeristen te kunnen informeren over de kunstschatten in librije en in de basiliek. Hij was ook steeds bezig informatie bijeen te zoeken voor het thema van de monumentendagen, specifiek voor de basiliek. Ook aan het ‘Jaar van Barmhartigheid’ heeft hij zijn steentje bijgedragen evenals het tentoonstellen van belangwekkende zaken uit onlangs in de regio gesloten kerken.Naast de basiliek was hij ook verbonden aan de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten, Hij schreef over de minderbroeders, hielp mee aan een uitgave, een overzichtswerk in het kader van 150 jaar bisdom Breda, schreef over de geschiedenis van de Lambertusparochie van Dongen. Op dit moment was hij vanuit de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten samen met anderen bezig met een nieuw boek over de basiliek. Tevens ondersteunde hij het pastoraal team nog lange tijd in de vieringen in de regio.
In 2015 vierde hij samen met pater Jo Neve en pater Jan Kouijzer zijn 50-jarig priesterfeest in de basiliek van Hulst (zie foto). Langzaamaan werd zijn gezondheid brozer, maar hij bleef actief met zijn historische studies en de rondleidingen op zondag in de basiliek van Hulst tot corona in 2020 dit hem belette.
rip kroonWij verliezen in pater Wilfried Brand een man die trots was op zijn Hulst, op de geschiedenis van Hulst, op zijn betrokkenheid, zijn geloof en zijn kennis.

Moge hij rusten in vrede.

Namens de parochie heilige Maria Sterre der Zee