Vandaag werd ik getroffen door het evangelie van deze dag. 'In die tijd kwam er een melaatse bij Jezus...', Marcus 1, 40-45. U kent deze tekst zeker ook. Hierin horen we vooral dat Jezus door medelijden was bewogen en deze melaatse beter maakte. De man vertelde zijn verhaal overal waar hij kwam, waardoor Jezus niet meer in het openbaar kon verschijnen.

En toen kwam de pest, een zeer besmettelijke ziekte die in de middeleeuwen regelmatig terugkeerde in Europa. Veel mensen moesten in afzondering leven en een derde van de Europese bevolking overleed destijds aan de gevolgen van de ziekte.

En nu? We blijven al een jaar in quarantaine, we blijven zoveel mogelijk in ons huis, we kunnen maar met 30 personen naar de kerk, we kunnen niet samen eten en koffiedrinken. Dat voelt heel raar. We wachten allemaal op onze vaccinatie. Daarna verwachten we dat alles weer heel anders voor ons zal zijn.

Wanneer wordt alles anders? Als we gevaccineerd zijn, we bij elkaar kunnen komen, er weer gesport kan worden en alle bedrijven weer open kunnen? Dat is het niet alleen. Het wordt pas echt anders en normaal als we fatsoenlijk met elkaar kunnen praten, leren luisteren en eerlijk met elkaar omgaan.