Ook dit jaar zijn er in de weken voor Pasen weer enkele bezinnningszondagen in het Broederhuis Ste.-Marie aan de Boomstraat 7 in Huijbergen. Vier dagen waarop een inleider u meeneemt in een thema. Voorafgaand kunt u deelnemen aan de eucharistieviering en na afloop is er koffie met de broedergemeenschap. De kosten zijn €20,- per dag (incl. materiaal, koffie/thee en warme maaltijd). De zondagen zijn los te bezoeken, maar u kunt ook intekenen voor de hele serie. Meer informatie via de website www.abcfh.nl of mail naar Franck Ploum:

190307 Bezinningszondagen in de veertigdagentijd

Zondag 10 maart: Gedoopt zijn

“Water verandert alles” en “Mens, waar ben je?”. Dit zijn de twee thema’s die in de veertigdagentijd 2019 centraal staan. Gaat het bij “Water verandert alles” in eerste instantie om materiële aspecten van dit thema, in de ochtendbijeenkomst wordt vooral stil gestaan bij de spirituele kant ervan: het doopsel. Vertrekkend vanuit de doopcantate  “Christ unser Herr zum Jordan kam”(BWV 7) overwegen we wat het gedoopt zijn voor ons leven betekent.

Van daaruit is de stap naar de thematiek van het Hongerdoek 2019 “Mens, waar ben je?” niet groot of gekunsteld. Gedoopt zijn houdt een levensopdracht in. De cantate “Ihr, die ihr euch von Christo nennet” (BWV 164) brengt op een indringende wijze, tekstueel en muzikaal, deze opdracht tot klinken: Noem je jezelf christen, gedoopte, leef er dan ook naar. Het dubbel gebod: God beminnen en de naaste als jezelf.

Inleider: Broeder Theo Eijkhoudt

Zondag 17 Maart: Omgekeerd perspectief

Komt, in de woestijn van deze veertigdagentijd, Pasen al binnen mijn bereik? Een vraag die je ook achterstevoren kunt lezen: Kom ik al binnen het bereik van Pasen? Draait alles om mij, met Christus nog net aan de horizon, of gaat de bezieling juist uit van Hem, en mag ik alvast binnen zijn actieradius vallen? "Zou Hij die het oog maakte Zelf niet zien?" Perspectief-draai van 1800, om tureluurs van te worden.

Welnee, zeggen dan de iconenschilders, gewoon lef hebben, kijken wat er gebeurt! In hun afbeeldingen verwerken zij perspectieflijnen die op het eerste gezicht helemaal niet kloppen, maar die - als je het eenmaal doorhebt - een diep spiritueel besef weergeven: staar je niet langer blind op je vermeende centrale positie, krabbel eerbiedig achteruit om Christus en de zijnen op je toe te laten. "Mens waar ben je? - Heer, maak dat ik zien kan."  Iconen brengen in beeld hoe wij ons hart kunnen afstemmen op Hem die Liefde wekt.

Inleider: Pieter van Ginneken

Zondag 24 maart: Mens waar ben je ? – Door het water gaan

Voordat het volk hun beloofde land mag binnengaan, moet het de Jordaan oversteken. De Jordaan is de rivier die de vloeibare lijn tussen leven en niet-leven markeert. Door het water gaan betekent tot leven komen, mens worden en verrijzenis in jezelf tot stand brengen.

De veertigdagentijd is een tocht van woestijn naar vruchtbaar land. Deze tijd staat symbool voor het zoeken in ons eigen leven naar menswording en leven als verrezen mensen. Dat betekent niet alleen dat jijzelf tot leven mag komen, maar dat je ook de vraag: ‘mens, waar ben je?’ verstaat en die vraag hoort als een oproep ieder ander mens tot leven te wekken.

Inleiders: Broeder Nico Boere en Franck Ploum, theoloog

Zondag 7 april: Water in de bijbel

Vanuit eb en vloed en Genesis 1 gaan we de betekenis van water in de bijbel onderzoeken.

Eb en vloed, adem: in en uit, aarde en water – ze nodigen ons uit om de ambivalenties van ons leven te omarmen. Door open te staan voor meer en zelfs tegengestelde gevoelens tegelijk kunnen we een grotere innerlijke rijkdom ervaren. Aan de hand van bijbelstudie komen we verschillende en tegengestelde betekenissen van water op het spoor en gaan we op weg naar onze innerlijke bron.

We zullen luisteren naar watermuziek en beginnen en sluiten af met een zee-meditatie.

Inleider: Ulla Berger, geestelijk verzorger