200409 Nieuwsbrief van het Sint FranciscuscentrumHierbij ontvangt u de Nieuwsbrief van het Sint Franciscuscentrum, in de Goede Week en midden in de coronacrisis. De veiligheidsmaatregelen maken dat de veertigdagentijd en de paastijd totaal anders zijn dan voorafgaande jaren. De crisis brengt ons allemaal ertoe te onthaasten, naar binnen te keren, solidair te zijn en zich te bezinnen op wat echt belangrijk is in het leven. En achter de dichte deuren heerst ook veel onzekerheid en lijden. Juist nu we de nabijheid van God en van elkaar zo graag zouden willen ervaren, moeten we afstand bewaren en kunnen verreweg de meesten van ons niet deelnemen aan de vieringen in de kerk.
 
Gelukkig is er aan ideeën geen gebrek om het leven met God en met elkaar door te laten gaan. De crisis dwingt ons om nieuwe wegen te zoeken. Misschien biedt dit ook wel een kans om op een nieuwe, intensere manier de te ontdekken wat het is een leerling van Jezus te zijn en geroepen te zijn om bij te dragen aan missionaire Kerk. Het Sint Franciscuscentrum maakt u graag attent op enkele inspirerende ideeën, materialen en activiteiten voor het geloofsleven persoonlijk en in de (parochie)gemeenschap.

Mgr. Liesen heeft aan alle gelovigen in het bisdom Breda een prachtige paasbrief geschreven met als titel ‘Achter gesloten deuren’. Daarmee verwijst hij ernaar dat de leerlingen van Jezus na Pasen vijftig dagen ‘achter gesloten deuren’ bleven hopen en bidden, totdat met Pinksteren de heilige Geest kwam.

Hieronder vindt het aanbod van gezinnen en voor jongeren om op een alternatieve manier de Goede Week en Pasen kerkelijk te beleven. Kapelaan Jochem leest voor de kinderen op facebook.com/gezinspastoraat vanaf Palmzondag het evangelie en bidt samen met de kinderen voor alle intenties die ze aandragen. Jongkatholiek organiseert een 'Online face tot face catechese'. Daarnaast laat een praktische handleiding zien hoe je zelf snel komt tot een livestream.

Op de bisdomwebsite vindt u een kaart met plaatsen vanwaar een livestream wordt aangeboden.

Ook andere organisaties komen met initiatieven. In het bijzonder bevelen wij aan:

Heeft u zelf ideeën of vragen over de beleving van het geloof in de coronacrisis? Mail ze ons (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.We horen ze graag.

Mgr. Liesen eindigt zijn paasbrief met de woorden: "In de paasnacht, op 11-12 april, zullen in sobere vieringen de paaskaarsen ontstoken worden. Maar is niet ieder van ons, op geestelijke wijze, zo’n paaskaars? Moge het licht van de Verrezen Heer dan in ons blijven branden, nu de wereld zo donker lijkt."

Dat licht, het licht van de Verrezen Heer, wensen wij u ook van harte toe.

Gezegende Goede Week en zalig Pasen, dat wij in de verrijzenis van de Heer elkaar vasthouden en zo het Licht mogen verspreiden.

Tot en met Pinksteren zijn vanwege de maatregelen rond het coronavirus alle liturgische vieringen voor publiek gesloten. Tot 1 juni 2020 zijn gelovigen daarom aangewezen... Lees verder

'Kruisweg voor dit moment in corona-tijd' door Tim Schilling, Centrum voor parochiespiritualiteit www.parochiespiritualiteit.org U vindt hier de integrale tekst U kunt deze ook downloaden ... Lees verder

Staf en medewerkers Sint Franciscuscentrum